górne tło

Zimowe ogródki gastronomiczne

Rozpoczął się sezon zimowych ogródków gastronomicznych, potrwa do 31 marca 2024. 31 października większość letnich ogródków gastronomicznych zakończyła już swoją działalność. Wcześniej przedsiębiorcy złożyli do Urzędu Miasta Krakowa wnioski o prowadzenie ogródków zimowych.

Ogród

Wydział Spraw Administracyjnych UMK zawarł już 39 umów na okres od 1 listopada do 31 marca 2024 r. W ubiegłym sezonie (2022/2023) zawarto 45 umów na zimowe ogródki gastronomiczne (więcej o 6 umów w stosunku do br.).

Przedsiębiorcy nadal mogą składać wnioski, według znowelizowanej procedury SA-23 – dotyczącej terenów zarządzanych przez Wydział Spraw Administracyjnych.

Od bieżącego roku procedura zawiera zasady i warunki dotyczące organizacji zimowych ogródków z podziałem na:

Aby podpisać umowę na organizację ogródka gastronomicznego, przedsiębiorcy muszą złożyć komplet dokumentów, według wspomnianej wyżej procedury. Dostarczyć należy m.in.:

  1. projekt architektoniczny ogródka (wskazujący m.in. elementy wyposażenia, które zostaną ustawione w jego wnętrzu, powierzchnię, aranżację, kolorystykę itp.)
  2. dokumenty formalne pozwalające na zweryfikowanie, czy przedsiębiorca – restaurator:

Opłata za ogródek gastronomiczny pozostaje bez zmian w stosunku do sezonu letniego i wynosi 3,00 zł netto za jeden dzień za jeden metr kwadratowy (+ Vat 23%). Umowy są zawierane na jeden sezon.

W przypadku pasów drogowych obowiązuje odrębna procedura ZDMK-26 (ogródki na tych terenach podlegają Zarządowi Dróg Miasta Krakowa).